Dobrovolníci v akci

23. 10. 2012

Do úvodních prací na proměně českobrodské školní zahrady se zapojili rodiče dětí, místní skauti i zaměstnanci společnosti KKCG.

Zahrada mateřské školy v Kollárově ulici je od října vyhrazena hlavně dospělým. Začala zde rekonstrukce podporovaná naším programem Zahrada hrou. Při odstraňování starých prvků z prostoru zahrady se uplatnili rovněž dobrovolníci. Ti se našli nejen v řadách obyvatel Českého Brodu – rodičů dětí nebo místních skautů. Přispěli jsme rovněž my a také zaměstnanci společnosti KKCG, která nadaci dlouhodobě podporuje, a tedy i tento projekt. Samotná stavba tak rozvíjí potenciál komunitní zahrady, který by prostor u školky měl naplňovat i v budoucnu.

Jolana Říhová z Nadace Proměny vysvětluje: „V Českém Brodě se nám podařilo zapojit také firemní dobrovolníky ze skupiny KKCG, která podporuje nadaci od samého začátku. Její zaměstnanci se tu osobně setkají s lidmi, kterým je naše pomoc určena, a sami se tak stávají součástí příběhu proměny této zahrady.“ Ředitelka nadace Jitka Přerovská doplňuje: „Spolupráci s firemními dobrovolníky chceme rozvíjet také v dalších projektech, které s Nadací Proměny podporujeme. Právě osobní účast v projektu dává lidem smysl a chuť pomoci.“

Dobrovolníci z KKCG si pochvalovali vytržení z každodenního stereotypu a pohyb na čerstvém vzduchu. Za všechny to komentuje David Vilkner, Risk manager KKCG: „Je to příjemná změna: dělat něco pro děti a zároveň se u toho hýbat. Určitě bych jel znova a doporučil to i ostatním. Je to relax, zahřejeme se i v té zimě, a hlavně nás může hřát, že jsme tady udělali něco pro ostatní.“

Většinu plánovaných prací v úvodu stavby se podařilo zvládnout během několika dnů, právě i díky vysokému pracovnímu nasazení dobrovolníků. Jejich práce byla užitečná hned dvakrát: kromě dobrého pocitu, který jim přinesla, ponížila náklady spojené s realizací stavby.

Děti z MŠ Kollárova vše sledovaly z bezpečné vzdálenosti a bylo na nich znát, že už se těší na novou a v dobrém slova smyslu divočejší zahradu, kterou si částečně samy navrhovaly a příští rok rovněž pomohou vybudovat.

TISKOVÁ ZPRÁVA – ke stažení (pdf 380 kB)