Workshop: Zahrada hrou

10. 4. 2012

Na začátku dubna se v Českém Brodě uskutečnilo třídenní setkání lidí zapojených do obnovy zdejší školní zahrady v Kollárově ulici.

Workshop jsme zorganizovali v návaznosti na projekt Zahrada MŠ Kollárova, který se v Českém Brodě realizuje s podporou našeho programu Zahrada hrou. Cílem bylo iniciovat setkání lidí, kteří projekt připravují, přinést inspiraci pro možná řešení obnovy školní zahrady a současně podpořit praxi studentů odborné školy.

Díky nám si totiž českobrodskou školní zahradu mohli jako téma své semestrální práce vybrat studenti třetího ročníku zahradní a krajinářské architektury Mendelovy Univerzity v Brně. Dubnový workshop jim poskytl příležitost získat tvůrčí podněty i praktické informace od přizvaných odborníků, lépe poznat řešené místo a zkonzultovat vlastní návrhy. Pro školu byla akce příležitostí zamyslet se nad nápady studentů k využití zahrady, a podívat se tak na ni z nezvyklého úhlu pohledu.

Podrobněji o akci

Workshop vysokoškolské studenty svedl dohromady nejen s komunitou kolem mateřské školy, ale také s architekty Michalem Fišerem a Štěpánem Špoulou a výtvarníkem Lukášem Gavlovským, podle jejichž návrhů se bude zahrada obnovovat.

V rámci přednáškového bloku workshopu se se studenty o cenné zkušenosti a inspiraci podělila Lucie Miovská, která se dlouhodobě věnuje tématům spojeným se školními zahradami a přírodními hřišti. Její prezentace mj. přinesla zajímavé výsledky výzkumů z Velké Británie i další inspiraci ze zahraničí.

Studenti měli během workshopu možnost pracovat i s hlavními uživateli školní zahrady: dětmi. Prostřednictvím společných her si ve třídách a na zahradě ověřovali některé principy ze svých návrhů řešení zahrady.

Zástupci českobrodského městského úřadu představili účastníkům workshopu širší kontext školní zahrady a provedli je po Českém Brodě. Podělili se rovněž o zkušenosti z návštěvy Norska a výstupy z uměleckého sympozia Městský park, který se v Českém Brodě konal v roce 2010.

Zpestřením programu akce byla prezentace animovaných filmů, které místní děti zpracovaly k tématu obnovy školní zahrady.

Program akce (pdf 375 kB)

Press kit o workshopu (zip 1.7 MB)