Inspirace (nejen) pro školy

1. 2. 2012

Uvažujete o proměně vaší školní zahrady či jiného obdobného prostoru pro děti? Nevíte, jak zpracovat projektový záměr a jaké otázky si předem zodpovědět? Chybí vám nápady a inspirace?

V Kollárově ulici v Českém Brodě se před časem rozhodli proměnit zahradu, která je nedílnou součástí života zdejší mateřské školy. V loňském roce škola za výrazné pomoci Klubu rodičů a přátel MŠ podala žádost o grant v nově otevřeném programu Zahrada hrou.

Prostřednictvím tohoto programu podporujeme rozvoj zahrad při školách a dalších zařízeních pro děti a mládež. Cílem programu je také přinášet inspiraci pro všechny, kdo se o téma školních zahrad zajímají nebo se pouštějí do podobných aktivit.

Jako dobrý příklad může nyní posloužit právě projekt připravený maminkami z Klubu rodičů a mateřskou školou z Českého Brodu. MŠ Kollárova se svou žádostí v konkurenci 79 jiných škol z Prahy a Středočeského kraje.

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR MŠ KOLLÁROVA (pdf 3,1 MB)

Nutno podotknout, že pro nás při výběru MŠ Kollárova rozhodující pouze přesvědčivý projektový záměr. Úspěch se zakládá na svědomitém a současně tvořivém přístupu školy k celkovému rozvoji, který se dotýká i jejího nejbližšího okolí. Důležitou roli hrála provázanost školního vzdělávacího programu s využitím školní zahrady a zapojení místní komunity do projektu. Záměr zpracovaný pro účely grantové výzvy jezároveň přirozenou součástí dlouhodobého procesu. Nyní podpoříme stěžejní etapu – vybudování nové zahrady ve spolupráci s architekty a výtvarníky. To, co si škola předsevzala jako hlavní cíl a v čem by jí zahrada měla pomoci, je probouzet v dětech tvořivou energii, formovat jejich přirozené nadání a posilovat jejich osobnosti.

Připojený projektový záměr MŠ Kollárova byl součástí žádosti o grant a zveřejňujeme jej zde se souhlasem autorek jako inspiraci pro ty, kdo se chystají pustit do obdobného typu projektu. V případě zájmu o další publikování projektového záměru kontaktujte nás nebo školy.